1 September 2019
Alternatieve datum : 15 september

Hoofdsponsor : US Auto Import B.V. Zwaag
Javelin


All American Sunday - 2012
Veel collega's hebben een bijzondere hobby. Wist jij bijvoorbeeld dat Nico Rood in zijn vrije tijd als DJ Petrolhead bij de All American Sunday gedraaid heeft? Op intranet en in de interne nieuwsbrief geven we graag aandacht aan dat wat ambtenaren in hun vrije tijd doen. Deze keer is het de beurt aan Nico Rood van Advies en Control. Hij heeft gedraaid als DJ bij de All American Sunday in zijn woonplaats Wognum.

Amerikanen in de Westfriese polder? Wat houdt een All American Sunday in?
"Het is een carshow waar de trotse bezitters van Amerikaanse autoís bijeenkomen en hun zorgvuldig opgepoetste wagens laten zien. Dit jaar waren er ongeveer duizend auto's. Er kwamen maar liefst 3500 belangstellenden op af."

Duizend auto's? Hoe raak je al die grote jongens kwijt?
"De wagens worden in een weiland in het hart van Wognum neergezet. Bij elkaar ongeveer acht voetbalvelden groot. Er zijn inderdaad grote jongens bij. Dit jaar bijvoorbeeld een enorme tankautospuit en een Rocky Mountains Policecar met caravan. Deze was enorm opgedirkt en eigenlijk ver over de top. Maar dat showelement hoort er helemaal bij. Maar je vindt er echt van alles. De bekende zwarte A- en T-Fords uit de jaren dertig, de ronde modellen uit de jaren veertig die nu alleen nog in Cuba rondtuffen en uiteraard de slagschepen uit het rock & roll tijdperk met veel chroom en enorme staartvinnen."

Wat is jouw favoriete auto?
"Ik ben zelf erg gecharmeerd van de musclecars uit eind jaren '60 zoals de Dodge Challenger. Bijzonder is dat de Amerikaanse auto-industrie de afgelopen jaren nieuwe modellen heeft ontwikkeld in een retrostijl gebaseerd op die periode. Ook de Hotrods vind ik erg geinig. Dat zijn meestal verbouwde A-fords en te zien in de videoclips van ZZ Top. Een nieuwe trend is om van een oude pick-uptruck de verf er af te schuren en de carrosserie letterlijk en figuurlijk mooi te laten roesten. Een soort tegenhanger van het gepimp en de bling-bling. Maar ook een gevolg van de tekenfilm Cars met dat grappige takelwagentje."

Wat is jouw rol in het geheel?
"Ik draai als DJ Petrolhead muziek vanaf ís ochtends tot ís avonds met het accent op de USA en autoís. De apparatuur staat in een vrachtwagen zodat het niet nat kan worden als er een buitje valt. Het begint klein met rock&roll, rockabilly, surf en oude blues maar dit jaar ook bijvoorbeeld met de Dixie Chicks. Dat is meer de bluegrass/countryhoek. Niet direct mijn soort muziek maar de armoede die in het nummer White Trash Wedding naar voren komt, is toch wel een actueel thema in de States. In de loop van de middag speelde een rockabillybandje drie setjes van een half uur. Met staande bas, dan is het pas echt. Tussendoor draai ik steeds stevigere muziek en na vier uur is het feesten met prettig gestoorde pretpop van de B-52's, dampende bluesrock van Stevie Ray Vaughan, grunge van Nirvana en ander gitaargeweld. De sfeer is dan ook totaal anders dan aan het begin. Bij het verlaten van het terrein wil er namelijk nog wel eens iemand zijn achterbanden oproken wat het publiek met gejuich en applaus beloond. Smoke on the water van Deep Purple is dan weer een mooi passend nummer."

Wanneer is al dit fraais weer te bewonderen?
"Elke derde zondag van september is het raak. Kijk ook eens op de foto-impressies van www.allamericansunday.nl. See you next year!"